Κύριο περιεχόμενο

Τι είναι;

Τα αντιπηκτικά είναι μία οικογένεια σκευασμάτων που ελλατώνουν την πηκτικότητα του αίματος. Χορηγούνται για τη θεραπεία και μελλοντική προστασία από θρομβωτικά επεισόδια. Ανάλογα με τη μέθοδο χορήγησης και το μηχανισμό δράσης τους διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • Ενέσιμα:
    Στα ενέσιμα ανήκουν οι διάφορες ηπαρίνες (κλασσικές και χαμηλού μοριακού βάρους), καθώς και ορισμένοι άμεσοι αναστολείς των παραγόντων ΙΙ και Xa. Στην πράξη κυριαρχούν οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους καθώς είναι ευρέως διαθέσιμες, καλά μελετημένες και εύκολες στην παρακολούθηση.
  • Από του στόματος χορηγούμενα:
    Εδώ ανήκουν τα κουμαρινικά ασενοκουμαρόλη και βαρφαρίνη (αναστολείς της βιταμίνης Κ) καθώς και ορισμένα νέα από του στόματος αντιπηκτικά - άμεσοιαναστολείς του παράγοντα Xa, πχ ριβαροξαμπάνη (Xarelto). Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως η ασενοκουμαρόλη (Sintrom) με το οποίο σχεδόν ολόκληρη η ιατρική κοινότητα είναι εξοικειωμένη. Το χαρακτηριστικό (και κύριο μειονέκτημα) της ασενοκουμαρόλης είναι ότι απαιτεί ρύθμιση και συνεχή παρακολούθηση μέσω της μέτρησης του χρόνου προθρομβίνης και υπολογισμού του INR.

Πως Ρυθμίζονται;

Η δράση της ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους προσδιορίζεται μέσω της μέτρησης anti-Xa. Η ιδανική ώρα μέτρησης είναι 4 ώρες μετά την τελευταία χορήγηση του φαρμάκου. Το επιθυμητό εύρος των τιμών της μέτρησης εξαρτάται από το αν το φάρμακο χορηγείται για προφυλακτικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Συνήθως κυμαίνεται από 0.1 - 0.5 IU/mL για προφύλαξη και από 0.5 - 1.2 IU/mL για θεραπεία. Εφόσον η τιμή της μέτρησης βρίσκεται εντός του επιθυμητού εύρους δεν απαιτείται συχνή παρακολούθηση.

Η δράση της ασενοκουμαρόλης (Sintrom) παρακολουθείται μέσω της μέτρησης του χρόνου προθρομβίνης και υπολογισμού του INR. Την επιθυμητή τιμή του INR την ορίζει ο θεράπων ιατρός, συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3. Όσο μεγαλύτερη η τιμή του INR, τόσο μειώνεται η πηκτικότητα του αίματος. Υγιή άτομα που δεν λαμβάνουν τέτοια αγωγή έχουν INR περίπου 1. Η θεραπεία με ασενοκουμαρόλη απαιτεί συχνή παρακολούθηση: σε ασθενείς καλά ρυθμισμένους συνήθως πραγματοποιείται μία μέτρηση το μήνα. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούνται οι οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Η ριβαροξαμπάνη δεν απαιτεί ρύθμιση, η δράση της όμως μπορεί να προσδιοριστεί μέσω της μέτρησης anti-Xa ειδικής για ριβαροξαμπάνη εφόσον το επιθυμεί ο θεράπων. Η "ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ" θα είναι σύντομα σε θέση να προσφέρει αυτήν την εξέταση.

Τι να προσέξετε!

Κατά την χορήγηση οποιασδήποτε αντιπηκτικής αγωγής, καθώς η λειτουργία της πήξης του αίματος θα είναι ελαττωμένη, ενδέχεται να εμφανίζονται πιο εύκολα μώλωπες στο σώμα μετά από χτυπήματα. Αν όμως το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο ή αν εμφανίσετε συμπτώματα αιμορραγικής διάθεσης (πχ πετέχιες, ρινορραγίες κλπ) επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.

Καλό είναι να λαμβάνετε το φάρμακο την ίδια ώρα κάθε μέρα, σε περίπτωση που κάποια μέρα καθυστερήσετε λίγο δεν πειράζει. Όμως, αν κατά λάθος παραλείψετε εντελώς μία δόση, δεν πρέπει να πάρετε διπλή αλλά συνεχίζετε τη θεραπεία κανονικά.

Στην χορήγηση ηπαρινών χαμηλού μοριακού βάρους σπανίως εμφανίζονται παρενέργειες. Παρόλα αυτά, συνιστάται η τακτική μέτρηση των αιμοπεταλίων στο αίμα, καθώς ενδέχεται να εκδηλωθεί θρομβοκυτοπενία.

Η ασενοκουμαρόλη (Sintrom) επηρεάζεται από διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Κ (πχ σαλάτες, πράσινα λαχανικά). Καλό είναι να περιορίσετε λίγο τη λήψη τους, πιο σημαντικό όμως είναι να μην μεταβάλετε τις διατροφικές σας συνήθειες για όσο διάστημα λαμβάνετε ασενοκουμαρόλη (Sintrom), διαφορετικά θα πρέπει να πραγματοποιείται συχνότερα η εξέταση αίματος για ρύθμιση της δοσολογίας. Επίσης πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να αποφεύγετε εντελώς την κατανάλωση χυμού μούρων (κυρίως κράνας ή κράνμπερι – cranberry juice).

Είναι πολύ χρήσιμο να κρατάτε ημερολόγιο μετρήσεων INR (Ημερομηνία – Δόση – INR). Σε περίπτωση που πραγματοποιείτε αυτήν την εξέταση στο εργαστήριο της ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, το ημερολόγιο βρίσκεται συμπληρωμένο στο κάτω μέρος του φύλλου αποτελεσμάτων. Όποτε επισκέπτεστε κάποιον ιατρό ή οδοντίατρο, να τον ενημερώνετε για την αγωγή σας και να του δείχνετε την τελευταία μέτρηση INR ή το ημερολόγιο μετρήσεων.